top of page

Intervistë me Pierre Nowosad


Ju lutemi prezantoni veten, ku jeni bazuar dhe ku fotografoni kafshë të egra?


Përshëndetje, unë jam Pierre Nowosad, i lindur në vitin 1952, me banim në provincën e Antwerpen, Belgjikë. Fotografia nuk është profesioni im, por më tepër një pasion të cilin e kam ndjekur që nga viti 1972 dhe i jam përkushtuar plotësisht që kur dola në pension në vitin 2010. Puna ime si fotografe e natyrës përfshin shumë kohë dhe durim, duke frekuentuar zonat natyrore dhe fshehjet për të krijuar portofol. Kapja e fotografisë së përsosur të zogjve në veprim dhe në fluturim shpesh kërkon pak fat, pavarësisht përpjekjeve të shumta! Portofoli im tani përfshin 10,000 fotografi të menaxhuara në Lightroom, me redaktim dhe publikim të rezervuar për mbrëmjet e dimrit. Shpresoj t'ju pëlqejë t'i shikoni ato po aq sa unë kam shijuar duke i bërë ato. Me pershendetje fotografike, PiNo.


Si filluat me fotografimin e kafshëve të egra?


Në vitin 2008 dola në pension dhe mora të gjitha pajisjet profesionale të fotografisë; Unë jetoja pranë një rezervati natyror në Hoboken, Antwerp, ku kishte një pikë vëzhgimi. Atje fillova të vëzhgoja natyrën dhe zogjtë në paqe dhe u njoha me vëzhgues të tjerë të shpendëve.                                           


A mund të ndani një përvojë apo takim veçanërisht të paharrueshëm që keni pasur gjatë fotografimit të jetës së egër?


Është kënaqësi të kapësh disa veprime që janë të paparashikueshme. Ka pasur disa momente të tilla.

                                                  

Ku është vendi juaj i preferuar për të fotografuar kafshë të egra dhe pse?


Nuk kam një vend të preferuar sepse asgjë nuk është e parashikueshme për atë që mund të shfaqet para objektivit tuaj. Megjithatë, kam vizituar vende dhe vende të ndryshme, dhe në përgjithësi, për sa i përket fotografisë së natyrës dhe peizazhit, Islanda më duket e bukur. Unë e kam vizituar këtë vend katër herë.              


Në çfarë mënyrash ka ndryshuar qasja juaj për kapjen e jetës së egër ndërsa keni zhvilluar vizionin tuaj unik artistik?                            


Në fillim, jeni të lumtur të fotografoni një specie disi më të rrallë shpendësh, pasi keni provuar cilësime të ndryshme në kamerën tuaj. Pasi ta keni mësuar këtë, do të përpiqeni të kapni veprime të caktuara, ndonjëherë në imazhe dhe kushte unike. Pastaj filloni të kërkoni për të parë nëse fotografët e tjerë kanë arritur këtë nivel dhe gjithashtu mund t'i shfaqin këto imazhe.                        


Si e pasuroni pasionin tuaj për fotografinë e kafshëve të egra?                        


Tani që shëndeti im nuk është më optimal, e ngas rregullisht biçikletën në zonat e afërta të natyrës me aparatin tim. Nëse diçka më bie në sy, përsëri përpiqem ta kap. Insektet gjithashtu më magjepsin dhe tani po i zbatoj njohuritë e mia në fotografinë makro. Jam mirënjohës që kam pasur këto përvoja të mrekullueshme gjatë gjashtëmbëdhjetë viteve të fundit!0 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page