top of page

Fotografi sot, dje dhe nesër

Updated: May 23


Jemi të emocionuar të prezantojmë këtë intervistë, e cila pritet të jetë një ngjarje historike në fushën e fotografisë. Edhe pse intervista është bërë në gjuhën shqipe, ju mund të përdorni titrat për ta përkthyer në gjuhën tuaj.


Na bashkohen edhe tre intelektualë të dalluar të skenës së fotografisë: Osman Demiri, Elton Koritari dhe Burim Myftiu. Secili sjell një perspektivë unike, të formuar nga vitet e mjeshtërisë dhe inovacionit në këtë fushë. Kjo intervistë do të gërmojë në historinë e pasur, të tashmen dinamike dhe të ardhmen premtuese të fotografisë, duke ofruar njohuri që lidhin praktikën artistike dhe kërkimin filozofik.


Qëllimi ynë është të eksplorojmë se si fotografia ka evoluar si një mjet i fuqishëm shprehjeje dhe dokumentimi, duke ndikuar në perceptimet dhe narrativat nëpër kultura.

Duke diskutuar rrugëtimet, sfidat dhe vizionet e tyre, këta ekspertë do të ndriçojnë shtigjet që ka përshkuar fotografia dhe rrugët që do të hapë përpara. Kjo nuk është thjesht një intervistë; është një mundësi për të dëshmuar një eksplorim të thellë të ndikimit të fotografisë në shoqëri dhe potencialin e saj për të frymëzuar ndryshim. Bashkohuni me ne teksa zbulojmë shtresat e kuptimit pas lenteve dhe ndoshta ripërcaktoni të kuptuarit tuaj se çfarë mund të arrijë fotografia.Osman Demiri


 • Lindja dhe Vendbanimi: I lindur në vitin 1965 në Kumanovë, aktualisht jeton dhe punon në Gostivar, Maqedonia e Veriut.

 • Arsimi: Ka studiuar Design Fashion në shkollën e mesme; ndoqi filologjinë në Fakultetin Filologjik, Shkup; ndoqi Shkollën e Fotografisë John Kaverdash, Milano; mori titullin Master në Universitetin e Filmit dhe Arteve Audiovizuale, Shkup.

 • Përvoja profesionale : Bashkëpunëtor i gazetës "FLAKA", redaktor i të përjavshmes "JETA", korrespondent i gazetës "RILINDJA". Ka shërbyer si drejtor fotografie për filma si "Maratona", "Aksion", "Ditari" dhe dokumentarë si "Fshati im", "Një jetë për liri". Drejtoi filmat me metrazh të shkurtër "Hero", "Rruga", "Portret" dhe mori pjesë në festivale të ndryshme filmi. Mbajti role si anëtar jurie dhe kurator në konkurse dhe ekspozita fotografike në Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë, Kosovën, Serbinë, Turqinë, Bullgarinë dhe më shumë.

 • Rolet akademike dhe udhëheqëse: Ligjërues i Fotografisë në Universitetin e Tetovës; themelues i Shkollës Verore të Fotografisë "Qyteti im" dhe "My Way"; ish-kryetar i Shoqatës së Artistëve Figurativ të Maqedonisë së Veriut, Draudacum; Drejtor i Galerisë KULT.

 • Ekspozitat:

 • Ekspozita personale: Mbahen në qytete si Gostivar, Tetovë, Prizren, Shkup, Prilep, Veles, Milano, Guidizzolo, Salzburg, Boston, Maribor, Beograd, Novi Sad, Berat, Korçë, Stamboll, Antalia, Bruksel, Nju Jork, Prishtinë, Tiranë, Preshevë, Suharekë etj.

 • Ekspozita Kolektive: Mori pjesë në mbi 150 ekspozita kolektive në Maqedoninë e Veriut dhe jashtë vendit.
Elton Koritari:


 • Jeta e hershme dhe historia:

 • Lindur në vitin 1977 Tiranë, Shqipëri.

 • Roli profesional:

 • Bashkëthemelues dhe administrator i EJAlbum, një qendër e rëndësishme e artit pamor në Shqipëri me fokus fotografinë.

 • Përfaqëson disa kompani kryesore botërore në biznes, duke rritur shikueshmërinë e Shqipërisë në sektorin e arteve pamore.

 • Karriera në Industrinë Kreative:

 • Përvojë e gjerë në ndërtimin e projekteve të artit, drejtimin e fushatave komunikuese të fokusuara kryesisht në komunitetet, aktivizmin social dhe edukimin vizual.

 • Organizon dhe kuron evente, takime, seminare dhe ekspozita arti, duke kontribuar në strukturën kulturore të Shqipërisë.

 • Arritjet e dukshme:

 • Përfaqësoi Shqipërinë në La Biennale di Venezia në 2018 si kuratore e pavijonit me projektin “Space Zero”.

 • Bashkëthemelues i "Onufri Remade" që nga viti 2019.

 • Që nga viti 2015, autor dhe bashkëkurator i "Nyje - 163 Artistë Bashkëkohorë Shqiptarë në Imago Mundi".
Burim Myftiu

Biografia:

 • I lindur: 1961, Prizren, Kosovë

 • Vendbanimi: Ndan kohën midis Shteteve të Bashkuara, Kosovës dhe Shqipërisë

 • Arsimi: MA në Arte Pamore

 • Profesioni: Pedagog, Kurator Arti, Artist Pamor, Fotograf

 • Faqja e internetit: www.myftiu.com

Pikat kryesore të karrierës:

 • Rolet Themeluese:

 • Themelues i FOTOIST - Festivali Ndërkombëtar i Fotografisë fotoist.org

 • Themeluesi i Agjencisë Fotografike të Kosovës Images (KIPA)

 • Bashkëthemelues dhe Drejtor i DOKUFEST - Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dokumentar dhe të Shkurtër, Prizren

 • Bashkëthemelues i Kolektivit Foto Art të Kosovës (KAFK), 2003

 • Anëtarësimet:

 • Këshilli i Arteve i New Haven, Konektikat

 • Përfaqësuesi rajonal ndërlidhës për FIAP (Federata Ndërkombëtare e Fotografisë së Artit)

Kontributet kulturore:

 • Ambasador: Emërohet Ambasador i Kulturës i Kosovës nga Komisioni Evropian, 2011

 • Kuratori:

 • "Gjon Mili" në Galerinë Kombëtare të Kosovës, Prishtinë, 2006 & 2010

 • “DOKUFOTO” në Prizren, 2002-2005

 • "STAMBULLI - Ara Guler" në Galerinë Kombëtare të Kosovës, Prishtinë, 2011

 • “Fokus AWARD” në Galerinë e Arteve, Fier, 2017-2021

 • “Ditët e Fotografisë Gjon Mili” si Drejtor Artistik, Korçë, 2018-2019

Anëtarësitë e jurisë:

 • Ka shërbyer si anëtar jurie në festivale të ndryshme filmi, konkurse fotografie dhe ngjarje ndërkombëtare.

Ekspozitat:

 • "Kosova Mon Amour", Galeria Ndërkombëtare e Arteve Yale, New Haven, Connecticut, SHBA, 2000

 • "Ëndrrat e thyera", Muzeu Künstlerhaus, Bregenz, Austri, 2009

 • “Utopia në kaos”, Galeria Kombëtare e Kosovës, Prishtinë, 2010

 • “Të zhdukurit”, Qendra Kulturore Merinos, Festivali i Fotografive në Bursa, 2011

 • "Trance", Galeria Lea, Universiteti i Findlay, Ohio, 2018

 • “Kujtim”, Galeria Kombëtare e Maqedonisë së Veriut “Çifte Hamam”, Shkup, 2021

Përfaqësimi i Galerisë:

 • Galeria PABA, Nju Jork dhe Nju Haven, Konektikat

Projektet e shquara:

 • Projektet e artit afatgjatë përfshijnë Trance, Remembrance, Symbiosis, MonoPhase, Missing dhe Strada.


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page